Feeding extruded linseed to dairy ewes under extensive grazing conditions

Einar Vargas-Bello-Pérez, Raúl R. Vera, Claudio Aguilar, Rodrigo Lira, Iván Peña, Franco. A. Tello

Abstract


The aim of this trial was to evaluate the effect of dietary supplementation of extruded linseed on the milk and cheese fatty acid (FA) profiles of ewes under extensive grazing conditions. Over 26 days, a group of nine lactating ewes (Latxa × Milchaf × Corriedale) in mid-lactation were managed under grazing conditions and given supplements during each manual milking (0830 and 1800 h) of 50% corn and 50% oats (500 gewe-1 milking-1; control, TC) for the first 6 days. From day 7 to 20, the supplement was 25% corn, 25% oats and 50% extruded linseed (500 g ewe-1 milking-1) (extruded linseed; TEL). From day 21 to 26, the ewes were fed TC. The saturated FA content in milk was reduced (3.6%), and the monounsaturated, polyunsaturated and n-3 FA (7, 10 and 25%, respectively) were increased when the ewes were supplemented with extruded linseed. A correlation between rumenic acid with vaccenic acid (R2=0.68) was found in the milk fat from ewes fed TEL. In cheese obtained from TEL, the contents of n-3 and polyunsaturated FA were increased (21 and 7%, respectively). In conclusion, a supplement of extruded linseed in ewes under grazing conditions could be an alternative lipid source to produce cheese with additional nutritional value. However, the effect of extruded linseed supplementation in ewes under the same conditions with longer experimental periods and a more suitable statistical design must be investigated.

 

El objetivo de este ensayo fue evaluar el efecto de suplementar extruido de linaza en el perfil de ácidos grasos de leche y queso de ovejas en pastoreo extensivo. Durante 26 días, un grupo de nueve ovejas lactantes (Latxa × Milchaf × Corriedale) fueron manejadas en pastoreo extensivo y suplementadas durante cada ordeño manual (830 y 1800 h) con 50% maíz + 50% avena (500 goveja-1 ordeño-1) durante los primeros 6 días (control; TC), de los días 7 al 20 se suplementaron con 25% maíz + 25% avena + 50% extruido de linaza (500 g/oveja/ordeño) (extruido de linaza; TEL), y finalmente, del día 21 al 26 las ovejas fueron alimentadas con TC. El contenido de ácidos grasos saturados en leche fue reducido (3,6%) mientras que los ácido grasos monoinsaturados, polinsaturados y n-3 fueron incrementados (7, 10 y 25%) en aquellas ovejas alimentadas con TEL. Se observó una correlación de ácido ruménico con ácido vaccénico (R2=0,68) en leche de ovejas alimentadas con TEL. Los quesos elaborados de ovejas alimentadas con TEL, aumentaron su contenido de n-3 y ácidos grasos poliinsaturados (21 y 7%). En conclusión, el suplementar ovejas en pastoreo extensivo con extruido de linaza puede ser una alternativa que puede resultar en la elaboración de quesos con un valor nutricional más saludable desde el punto de vista humano. Además resulta necesario investigar más sobre el uso del extruido de linaza bajo las mismas condiciones con periodos más largos de experimentación usando un diseño estadístico más apropiado.


Keywords


Extruded linseed, n-3 fatty acids, cheese, ewe, milk, ácidos grasos n-3, extruido de linaza, leche, oveja, queso

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